SOULA NOTOS
Blog voor Kenniscentrum Integratie & Samenleving

Wanneer ben je wel van hier?

Blog - 17 februari 2016

In het Nederlands worden diverse mensen gelabeld op basis van hun juridische status, etnische afkomst en de reden van hun komst. Volgens theatermaker Soula Notos zijn dit allemaal woorden van angst. Van bindingsangst.

Allochtoon. Inburgering. Aanpassen. Nieuwkomers. Versleten woorden die iedere keer weer nieuw leven worden ingeblazen. Twintig jaar geleden was ik bezig met mijn sociaalwetenschappelijke scriptie waarin ik een pleidooi hield voor de koppelteken-identiteit: Marokkaans-Nederlands of Turks-Nederlands. In de literatuur, beleidsstukken en media kwam ik zoveel woorden tegen om de niet-Nederlander aan te duiden, dat ik ze op een gegeven moment onder elkaar heb gezet. Noch het pleidooi, noch de woordenlijst hebben aan actualiteit ingeboet. Er komen alleen maar meer woorden bij.

Lees hier verder: http://www.kis.nl/blog/wanneer-ben-je-wel-van-hier