SOULA NOTOS
Recensies

Albums / Recensies / Recensie Comedy Kitchen op CultuurpodiumOnline

ComedyKitchen: vrouwelijk comedytalent gaat los

tekst Youetta Visser

Vrouwen met humor, bestaan die? Nou en of! Een avondje bij de ComedyKitchen verlost de laatste twijfelaars van hun vooroordelen. Het publiek, man en vrouw, jong en oud, laat zich graag vermaken in de Vorst in Hilversum. Een afwisselende avond vol goede comedy.

Een paar jaar geleden richtten Soula Notos en Jennifer Evenhuis de ComedyKitchen op; sindsdien organiseren zij op festivals en in diverse theaters in het land een comedyavond met vier of vijf comédiennes. De vloer is aan de dames en dat is verfrissend in de testosteronwereld van comedy.

Een gevarieerd programma. Zo speelt Notos deze avond deels standup, waarbij ze met microfoon in de hand grappen met de zaal maakt, en een deel van haar cabaretprogramma, waarin ze dansend en acterend de interactie tussen vurige Griekse mannen en flirtende vrouwen neerzet. Ze acteert zo goed dat het publiek de personages voor zich ziet. Vooral de persiflage van haar tierende moeder slaat goed aan. Jennifer Evenhuis maakt een overtuigende indruk met een deel van haar cabaretprogramma 'Gul.' De overgangen zijn soms wat bruusk, waarschijnlijk door de bewerking van voorstelling naar een half uurtje comedy, maar haar act heeft enige diepgang en speelt rond een actueel thema: vrijgevigheid. Het maakt nieuwsgierig naar de pointe van haar volledige voorstelling. Evenhuis neemt ook haar eigen zoektocht naar roem op de hak en is daarmee de meest kwetsbare comédienne van de avond.

De andere speelsters, Dian Liesker en Janneke de Bijl gaan voor de grap. Liesker zingt en speelt trekzak en put zich uit in een ritmisch gymnastische oefening met lint. Haar absurde beelden brengen het publiek vol aan het lachen, terwijl ze onderwijl meeleven met de terugblik naar haar jeugd, waarin ze als kind haar best doet mee te komen in het stugge dorp. Janneke de Bijl, vaste speler bij de Comedytrain, is de echte standupper deze avond. Zij is tekstueel sterk en weet snel een ingewikkeld verhaal over haar therapeut, waar ze bij blijft omdat het anders zo rot is, uit de doeken te doen. Het laatste nieuws dat we elke dag onze keukendoekjes moeten wassen, laat de ComedyKitchen deze avond natuurlijk niet onbesproken passeren.

Een avond ComedyKitchen is een avondje onbezorgd lachen en genieten van professionele comedy. Is er verschil? Niet echt. De vrouwen maken iets minder seksgrappen en bekijken de werkelijkheid soms vanuit vrouwelijk perspectief. Zo neemt Notos de opmerking op de hak die veel vrouwen op straat horen: "Kijk niet zo chagrijnig." Na deze avond verlaat het publiek de zaal in ieder geval met een grote grijns op het gezicht.

ComedyKitchen: volgende voorstelling op 28 november in Vught. Overige speeldata, zie: www.comedykitchen.nl

Gepubliceerd op 25 november 2014 op CultuurpodiumOnline.