Voordat mensen konden schrijven, vertelden ze elkaar al verhalen. Om kennis door te geven, om de wereld te begrijpen, om zich verbonden te voelen en getroost, en om elkaar te vermaken. Het is echt universeel: iedereen houdt van een goed verhaal. En iedereen zit vol verhalen, al zullen sommigen dat ontkennen. Maar een goed verhaal is niet voorbehouden aan mensen die groots en meeslepend leven. Als je vertelt met oog voor detail, ritme en dynamiek, kan zelfs een tripje naar de supermarkt een goed verhaal zijn.
Voor mij verbindt storytelling alles wat ik wil bereiken met mijn performances en mijn kwaliteiten. Schrijven, spelen, meerdere lagen aanbrengen, mensen verbinden, laten lachen, en ontroeren.
Verhalen van verbinding. Storytelling in the Basement, Kargadoor, Utrecht.
Verhalen van verbinding. Storytelling in the Basement. Kargadoor, Utrecht.
Verhalen van verbinding. Mezrab, een cultureel centrum in Amsterdam, brengt al meer dan 16 jaar mensen bij elkaar door verhalen.
Alle deelnemende storytellers van de allereerste online 24-uurs World True Storytelling Festival. Verhalen van verbinding.
Soula's Storytelling Nights in Theater Kikker, Utrecht. Professionele storytellers, nieuwe talenten, en mensen uit het publiek vertellen een verhaal.
Foto: Anna van Kooij
De eerste Soula's Storytelling Nights in Theater Kikker, Utrecht.
7 maart 2023
Foto: Anna van Kooij
Hieronder kun je zien hoe storytelling terugkomt in verschillende projecten en bij diverse gelegenheden.
Eigen verhalen, maar ook verhalen op maat.
Na zes prachtige edities keren Soula's Storytelling Nights terug bij Theater Kikker in het nieuwe seizoen '24-'25. Met verhalen van professionele storytellers, talenten, en mensen uit het publiek.
Nieuwe solo
Een persoonlijk verhaal over diaspora, chaos, warme handen, en het tussenland, de tussenruimte waarin veel biculturelen zich in bevinden. Een ruimte waarin er altijd een verlangen huist en waar je altijd onderweg bent, maar het lijkt alsof je nooit arriveert. Maar is het alleen maar kommer en kwel? Misschien, heel misschien, is het tussenland zo slecht nog niet.
Voor het Verhalenhuis van de Rose Academy (van Rose Stories) geef ik workshopseries storytelling aan diverse groepen. Ontzettend leerzaam, warm, en mooi.
I.s.m. o.a. Podium Noord, De Regentes/ WijkZ, Avrasya, Justice for Peace, the ACPC, Here to Stay, Pitztop.
Sinds 2020 ben ik als coach en presentator betrokken bij het samenwerkingsproject Almere Vertelt! van Mezrab en Theatergroep Vis a Vis.
Foto: Anna van Kooij
Mijn solo Wie ben je als niemand kijkt?
Dit is een livestream voor het Vilnius Storytelling Festival. Ik speelde de solo op storytellingfestivals in Utrecht, Amsterdam, Oslo, Londen, Praag, en ook op Oerol en Festival Boulevard.
Livestreamen was tijdens corona een uitkomst voor de culturele sector. Op 25 sept 2020 vertelde ik een verhaal tijdens het Istanbul Storytelling Festival. De video is terug te kijken via de media-pagina.
Ik vertel regelmatig verhalen bij Mezrab, maar ook bij diverse andere gelegendheden.
Een verhaal geschreven over eenzaamheid voor de gelivestreamde Betrokken Buurten Show van afgelopen 20 november 2020. Het thema was eenzaamheid en hoe buurtinitiatieven kunnen helpen.
Tijdens de comedywalk vertelde ik verhalen en grappen. In Utrecht kan iedere steen wel 3 verhalen vertellen, dus dat was ontzettend leuk om uit te zoeken en vervolgens te delen met de deelnemers van de walk.
Verhalen van mijn onzichtbare familie.
Een verhalenproject van Mezrab en Studio52nd, waarbij ik gekoppeld werd aan een meisje van 10 jaar om samen verhalen te vertellen over familieleden die we nog niet zo goed kenden. Opgevoerd in 2020 als onderdeel van een verhalenroute in Jeugdland, Amsterdam.
Regelmatig vertel ik verhalen bij Mezrab en treed ik ook als host op.
Met workshops storytelling probeer ik mensen te helpen hun verhaal beter over te brengen. Plezier en eigenaarschap staan voorop.
Voor corona organiseerde ik i.s.m. het Comedyhuis en de Kargadoor een warme maandelijke avond in het Engels met verhalen van uitgenodigde storytellers en van mensen uit het publiek, en muziek.
Ik heb de volgende voorstellingen gemaakt:
Ik treed steeds vaker op bij Spoken Word avonden met poëtische teksten.
Zo was ik de afgelopen jaren te zien bij: Festival Read My World, Mensen Zeggen Dingen, Babs' Woordsalon, Stichting Granate, Labyrinth, Spui25, Subculture Cabaret.
Ook deed ik een poëtische wrap-up tijdens een gemeentelijke avond over diversiteitsbeleid, en bij het DEMHIST webinar "House Museums and Sustainability." Het is een krachtige en persoonlijke manier om een bijeenkomst af te sluiten.
Sinds 2009 zit ik bij het Utrechtse collectief het Comedyhuis. Ik ben daar regelmatig te zien tijdens de open mics en de professionele avonden.
Ik speel zowel in het Nederlands en Engels.
Wil je weten wanneer ik bij het Comedyhuis speel, kijk dan op: www.comedyhuis.nl
Voor optredens op andere plekken kun je kijken op mijn instagram-pagina.
Wilt u uw bijeenkomst, debat, conferentie opluisteren met een verhaal, een spoken word stuk, een stand-up comedy act, een spoken column, of een wrap-up? Stuurt u me dan een bericht via onderstaande knop.
Zie je mijn verdriet niet? Een verhaal over de juiste hulp aan vluchtelingen en hun kinderen
Tekst, spel en copyright: Soula Notos (soula.nl)
Opname en edit: Kennisclips Radboud Universiteit
Dit verhaal is geschreven voor de eindbijeenkomst van het project EmpowerMENT van het Radbouw UMC op 10 november 2021.
Het doel van het project was de ondersteuning van huisartsen en praktijkondersteuners bij het beter herkennen, begeleiden en verwijzen van vluchtelingen en hun kinderen met psychosociale problemen.